Ιταλία (Μπαγκερία Σικελία)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS
Τίτλος προγράμματος: «Power of friendship»
Χώρα φιλοξενίας: Ιταλία (Μπαγκερία Σικελία)
Συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία

Το σχολείο μας ,την περίοδο 7-14 Απριλίου 2019, πραγματοποίησε ταξίδι στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Μπαγκερία της Σικελίας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus + .
Συμμετείχαμε εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Ελλάδα, την Ιταλία ,την Τουρκία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Οι συμμετέχοντες του σχολείου μας ήταν: ο διευθυντής ( Κουτσούκης Γεώργιος) ,δύο δασκάλες (Χατζηπαπαδοπούλου Αναστασία, Νταή Μαρία) και τέσσερις μαθήτριες της έκτης τάξης.
Παιδιά και εκπαιδευτικοί συνεργαστήκαμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές δράσεις που ήταν στοχευμένες κι ενδιαφέρουσες. Γνωρίσαμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και επισκεφθήκαμε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ήρθαμε σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό καθώς παρακολουθήσαμε παραδοσιακές δραστηριότητες και επισκεφθήκαμε πολιτιστικά κέντρα και ιστορικά μνημεία. Πήραμε μια γεύση από την τοπική κουζίνα, και ιδιαίτερα από τα εδέσματα που ετοίμασαν οι ντόπιοι γονείς.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διαφορετικών χωρών, εκπαιδευτικών συστημάτων και παραδόσεων ,είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε, να γνωριστούμε ,να ανταλλάξουμε ιδέες και κυρίως να κατανοήσουμε ότι σε κάθε χώρα οι ανάγκες ,οι σκέψεις και οι προσδοκίες μας είναι αρκετά κοινές.
Οι οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά ήταν εξαιρετικές και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με τις μαθήτριές μας. Η συμμετοχή όλων μας στο πρόγραμμα ήταν πράγματι μια αξέχαστη εμπειρία!
Τα προγράμματα αυτά προάγουν την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία, τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ, φαινομενικά, τελείως διαφορετικών πολιτισμών.